');
2017 Hel van Kasterlee door Stijn Claes

17 december 2017

De weg naar de Hel door Stijn Claes18 december 2016, na de heroïsche verhalen en de prachtprestaties die Gert leverde in de voorbije edities, vorig jaar met de crossfiets op een zondag toch maar gebrost, niet naar de EPO MTB rit, maar wat vroeger langs Kasterlee gefietst om toch eens te gaan kijken naar dat groots gebeuren rond de sporthal van Kasterlee. Sfeer geproefd en helemaal zeker, op mijn 40 ste zou ik ook aan de start staan van deze onwaarschijnlijke uitdaging. De hel is verplicht MTB, dus in t voorjaar fietske gekocht en na de eerste perikelen met een slechte naaf eerste ritjes gemaakt einde van het MTB seizoen. Even linkerknie meniscus gescheurd eind maart door val thuis. Heel lang niet gelopen en eind augustus toch besloten niet te laten opereren. September diende zich aan en na tip van de voorzitter een geschikte coach gevonden. 3 maanden voor de hel, net genoeg tijd om voor eerste deelname te gaan, gelukkig kan ik heel wat trainingen meepakken in mijn woon-werk verkeer, strenge coach en strak schema, net wat ik nodig heb. Alles verliep voorspoedig tot een ongelukkige val op het werk begin oktober, scheenbeen opengehaald, zware bloeduitstorting en scheenbeenvlies geraakt. Met een dik rechterbeen en een gezwollen voet, zo koppig als we zijn toch naar Eindhoven halve marathon op laatste nippertje aan de start staan. Vooral moreel een opsteker, anderhalf uur pijn verbijten, zal in hel niet anders worden dacht ik.

17 december 2017

Op zaterdag nummers afgehaald en met begeleider de 15km afgefietst, om 16h laatste looptraining afgewerkt, 45min met 5 min voluit, 3min 30 tempo, dat kunnen we dan ook weer. Na de laatste voorbereidingen, drinkbussen vullen, labelen, zit alles in juiste zakje/bakje, te laat het bed in.
Zondagmorgen 4h50 wakker, 10 min voor de wekker, niet diep geslapen maar dadelijk een schotel pasta naar binnen gespeeld, nog een rijstpapje als dessert voor 5h30. Auto laden, fietsen mee en dan … krabben maar, auto blijkt zwaar aangevroren (huh, ging toch net niet vriezen ??? ) .
6h15 Spekgladde wegen onderweg, afrit 24,5 gepakt (was redelijk glad ;-) ) om in Kasterlee op een ijspiste terecht te komen. Straten rond sporthal liggen er levensgevaarlijk bij, moeite doen om recht te blijven. Begeleider arriveert 2 min voor start, sleutels afgeven en rennen naar de startlijn.

Lopen 1 15km

8h00 Na het vuurwerk gaat de hellepoort eindelijk open en barst de strijd los. 350 Pinguins dansen over de spekgladde wegen, zoekend naar evenwicht wordt de groep uit elkaar getrokken. Mijn Polar hartslagband wil niet connecteren, dus maar maat houden op snelheid dan op safe, rond 4min25/km. Bij het binnenkomen van het lopen kan ik nog net Gert aanmoedigen, die is intussen vertrokken met de MTB. Yves komt kort daarop wisselzone binnen.

Lopen I 15km :

Gert 1u00:04,
Stijn 1u04:47,
Yves 1u08:41.


MTB 120km

Wisselen naar fietsen duurde veel te lang bij mij, maar goed de dag was nog lang en de ochtendjogging zat er alvast op, op naar 5 zware rondes, hoe zou parcours erbij liggen ? Parcours lag er gevaarlijk bij, zeker de straten waren spiegelglad, niet mijn specialiteit.
Garmin doet het gelukkig wel en opnieuw “doseren, doseren, doseren, voeding en drinken”. Drinkbussen half bevroren maar we krijgen er toch iedere ronde eentje leeg. Parcours ligt er zwaar bij, na doortocht van Seppe de ijsbreker is er voor elk wat wils, steile klimmetjes, afdalingen, zand, modder en slijk en niet te versmaden enkele super gladde asfaltwegen.

Einde eerste ronde kan ik valpartij voor mij op zo’n weg niet meer ontwijken en ga mee onderuit. Gelukkig ben ik daarin getraind, linker bil en – elleboog opengehaald, gelukkig is het goed koud en kom ik er buiten wat kleerscheuren goed vanaf. Even later horen we ambulance om een minder fortuinlijke collega af te voeren met een gebroken heup, zelfde locatie ..
De eerste rondes worden goed verteerd, het ligt zwaar, veel slijk, enkele diepe plassen, in derde ronde zie ik in recht stuk na keerpunt Yves rijden. Eerst komt sneltrein Seppe en Geert nog voorbij, voorafgegaan en gevolgd door koppel crossmotors. Drinken en gelletjes gaan er goed door, maar hetzelfde probleem als in Reussel duikt weer op, last aan de ogen, wat begint met wat wazig zien, wordt al snel een heel troebel beeld. Hoewel parcours lichtjes begint op te drogen, rij ik nu eerder door de plas dan ernaast, maar energie zit goed en moraal ook, doorzetten dus. Yves komt voorbij aan de sporthal, ben mijn begeleider kwijt, zie hem simpelweg niet staan en rij voorbij. Twee bekertjes water in mijn ogen gegoten, geen beterschap.

Laatste 2 rondes geen risico’s genomen en rustig op de technische stukken. Best leuk parcours maar na 5 tourtjes mogen we richting aankomst lopen.

MTB Gert 5h20, Yves 5h50, Stijn 6h02

Lopen 2 30 km

Gert en Yves zijn reeds aan het lopen als ik wissel, na de wissel met veel zin begonnen aan het lopen, de begeleider heeft nog wat werk en komt me kilometer drie vervoegen, net op tijd, want met de leenhorloge kan ik niet overweg en die hartslag zit wel heel hoog naar mijn zin. Tempo ligt stuk lager dan ik voor ogen had, maar de beentjes zijn nog super, hartslag beetje laten zakken en eenmaal ritme gevonden wordt het stilaan de witte vlek volgen. Het zicht is nu zo slecht dat het grappig wordt, links, links, links, LINKS, ok loop dan maar door plas … .

Met een handlampje de weg aangeven is het enige dat nog werkt. Ondertussen worden onderweg heel wat lopers ingehaald. In tweede loopronde passeert Timmer en zie ik nog net Yves die last heeft van krampen en een extra sanitaire stop inlast.

Gert heeft vanaf eerste kilometers enorm last van zijn rug en zal de 30km aan een gereduceerd tempo op wilskracht afwerken. Na kilometer 150 wordt de sfeer helemaal leuk. We rapen de lopers bij bosjes op, na de laatste bevoorrading met een mooi verlichte kersttruck gaat het nu richting finale, de laatste 5 kilometer toch maar wat harder gaan lopen, de man met de hamer was niet op de afspraak, hartslag terug omhoog, nog wat lopers aanmoedigen die nog tweede tour mogen aanvangen. Jammer maar helaas, daar duikt de sporthal al op, even voor 18h samen met Ella, Nore en Jarne de rode vlek (loper) oprennen en binnengehaald worden door een enthousiaste speaker, dat maakt de helervaring compleet. Topsfeertje en topervaring.Lopen II :

Gert 2h44
Stijn 2h34
Yves 2h54

 

Resultaten Epo's Westmalle   : Gert   38  ste   9.10 u

                                                 Stijn    87 ste   9.56 u

                                                 Yves   108 ste   10.08 uOp advies van huisarts, na het podium onmiddellijk bij Rode Kruis snel bloed laten prikken op suiker, om suikergehalte als factor voor het terugkerend ogenprobleem uit te sluiten, met 136 stond die echter perfect.

Snel na mij komt ook Yves al binnen, 3 Epo’s starten en 3 Epo’s binnen !

Er zat voor mij meer in, maar ben geslaagd in mijn moeilijkste opgave, voor de eerste keer is doseren met een nummer op de rug gelukt, 10 miles of ½ marathon zijn daar te kort voor.

In de hel ga je ook een strijd aan met jezelf, “Don’t stop when you’re tired, stop when you’re done!” kwam er toepasselijk op een hel forum !

Samenvatting wedstrijdverloop toppers:

Afstanden: 15Km-120Km MTB - 30Km. 350 starters om 8uur.

Een nieuw fietsparcours waardoor de fietsafstand verlengd werd naar 120 Km, vriesweer bij aanvang van het lopen dat de wegen bij het eerste lopen gevaarlijk glibberig glad maakte maar verder gelukkig droog weer de ganse dag.

Favoriet Seppe Odeyn zette er samen met Geert Laureyssen bij het eerste lopen direct de pas in; de tegenstand wist direct hoe laat het was. Ze vertrokken samen voor het fietsen en bouwden samen de voorsprong ronde na ronde uit. Seppe deed dan weer z'n supersnelle tweede wissel waardoor Geert al 41" achterstand. Met de beste looprondetijden en een gemiddelde van 15,67km/uur bouwde Seppe zijn voorsprong nog verder uit en won hij verdiend voor Geert. Simon Van Roy maakte het podium compleet. Aan de aankomst liet Seppe zich ontvallen dat hij nu tot 10 overwinningen zou proberen te gaan.Bij de dames won, ondanks meerdere malen pech en terug inhalen van 20' verloren tijd, Inge Roelandt voor Miek Vyncke en Inge Raeymaekers.