');
2008  Ronde van België

Ronde van België 30.04.08 t/m 04.05.08

1ste Rit Westmalle - Riemst Afstand : 169 km Gem: 25.6

Om 09.00 u. vertrekken 8 epo's richting Riemst : Swa Boeckx (wegkapitein) , Ronny Matthijssen, Stef Van Dijck, Frank Van Ocken , Herman Van Ostaeyen , Eris Versmissen en de gebroeders Neel en Theo Wils.
In de volgwagen zit Wim " Jef Braekeveld " Martens om alles in goede banen te leiden .

Over rustige wegen en door bosrijke gebieden rijden we via Geel en Schaffen naar Zouteleeuw waar de inwendige mens wordt gesterkt. We doorkruisen het "Katarakt-Haspengouw" van VRT en genieten , niettegenstaande een felle tegenwind en de bandbreuk van Swa , van de prachtige lentebloesems , die de verschillende dorpjes sieren. Dorpjes met de fabelachige namen als Kuttekoven , Gors op Leeuw en Bommershoven , om nog maar te zwijgen van Membruggen.
Moe, maar voldaan bereiken we " Hotel Malpertuus" in Riemst, waar ex-wielrennen Ivo Molenaers ons persoonlijk welkom heet en waar de carpaccio van tonijn en de osso buco met frietjes of pasta , ons alle zorgen doen vergeten.

2de Rit Riemst - Nismes Afstand : 152 km Gem : 23.2

Weer onmiddelijk die verdomde Zuid-Oosterwind op de kop , maar niet getreurd , zelfs een plaatselijke "Brocanterie" of een "Deviation" kunnen ons niet afremmen. We kregen deze morgen versterking van Danny Milloen en die had onze sponsor Frankie-sport meegebracht, vergezeld van een enthousiaste "schone" , die alle spieren van de mannen lichamen tot ongekende krachten bracht .
In Namen nemen we onze lunch en via Dinant en Freyr rijden we langs de Maas naar ons hotel in Nismes. Het was een rustige en mooie rit niettegenstaande een vervelende kettingbreuk van Stef.

3de Rit Nismes - Brakel Afstand : 151 km Gem : 23.7

De start van deze rit was er één in mineur : een stevige klim bij het uitrijden van Nismes maakte Stef zo sterk dat de ketting van zijn "Bike" het weer begaf. Dit oponthoud kwam ongelegen , en de volgende beklimming nagelaten , werd het nog een rustige rit die ons via de Lacs de l'eau D'Heure en Thuin naar Bergen bracht , waar een goede bevoorrading voor soelaas zorgde.
Even later waren we dan op de afspraak met nog vier andere collega's nl. Eric Brabants , Stefaan Brosens , Marc Maetens en Peter Timmermans, die vanmorgen vertrokken in Westmalle.
Na een korte en emotionele plechtigheid overhandigde Swa zijn kapiteinsband aan Marc en konden we verder naar Geraardsbergen . Hier veroverde we de Muur om even verder ook de Eikenmolenberg van Stijn DeVolder plat te walsen. Wat een machtsvertoon van onze Epo's. Hotel "De Moriaan " in Brakel zal het geweten hebben.


4de Rit Brakel - Schoondijke Afstand : 138 km Gem : 23.8


Eerst even "Temperatuurlosrijden" (dixit Swa Boeckx) en dan boef erop en erover . In volgorde worden de Leberg , de Berendries , Ten Bosse en de Valkenberg aan onze gordel geregen . Ze zullen het daar geweten hebben in de Vlaamse Ardennen : met de Epo's wordt niet gelachen . Nog een laatste , weemoedige blik naar de "Moriaan " en we verlaten Brakel . Via rustige en aangename wegentjes in de Zwalmstreek rijden we via Gent en Vinderhoute naar Berzele waar in de "Heksenketel" de nodige calorieën worden opgedaan. Een dubbele bandbreuk van Theo kan ons goed humeur niet temperen. Het laatste gedeelte van de rit leidt ons door Zeeuws-Vlaanderen naar ons hotel "de Zwaan " in Schoondijke waar grote pinten, entrecote en zalmfilet onze krachten op peil houden .


5de Rit Schoondijke - Westmalle 126 km Gem : 26.2

Met het veer van Breskes naar Vlissingen en daar starten we voor "het uitlopertje" naar huis . Het wordt een rustige rit midden de appel -en perenbloesems van Zuid-Beveland. We rijden langs de Westerschelde naar Putte-Kapellen, waar ons een laatste lunchpakket er aan moet geloven. Rond 15.00 u arriveren we in ons lokaal en worden de emoties en straffe verhalen weggespoeld met een frisse pint .
Ons aller dank aan Stefaan Brosens voor het gebruik van de wagen , aan Frankie-Sport en Rijwielen Van de Plas voor de logistieke en fysieke steun en aan de 14 epo'ers voor hun ongebreidelde inzet en aan Jezuske in de hemel voor al bij al ,goede weer.

Reporter van dienst : Wim Martens


ps: Wim, in naam van alle epo'ers die hebben meegereden een hartelijke dank voor deze uitzonderlijke organisatie van uwentwege en op naar een volgende aktiviteit.